Bucureştiul a ajuns la aproape 2,1 milioane mp de spaţii de birouri şi, aparent, după ce şi-au tras sufletul şi şi-au numărat datoriile, dezvoltatorii au reînceput să ridice clădiri noi în aşteptarea companiilor străine care vin să caute piaţa ieftină din România.
Evident, majoritatea aşteaptă companii de IT şi call centere până la vremurile mai bune când pe la noi se vor muta şi niscai sedii centrale de firme din paradisuri fiscale mai mult sau mai puţin mascate precum Irlanda sau Olanda.
Dacă ar fi să ne uităm pe zone la Bucureşti, aşa cum au făcut cei de la Jones Lang LaSalle, e lesne de observat faptul că zona de centru vest – unde performează acum AFI Park – va deveni un centru de dezvoltare puternic. Cu un grad de neocupare de doar 5,6% şi cu numai 70.000 mp de birouri construiţi, zona care beneficiază de acces către autostrada A1, are metrou, dar e şi aproape de Politehnică şi cartiere foarte populate precum Militari, Drumul Taberei sau Crângaşi, are cel mai mare potenţial de creştere.
Bine stă şi Dimitrie Pompeiu, care deşi e în Pipera, are acces la metrou şi rată de neocupare redusă, de doar 6,6%.
În rest, din market darling Floreasca devine muma pădurii, cu 270.000 mp deja existenţi şi o rată de neocupare de 20%, deci se va fugi de ea, măcar pentru un timp.
Pe întreaga piaţă a Capitalei, gradul mediu de neocupare s-a redus la 14,4% şi ar mai pute să mai scadă anul acesta. În ceea ce priveşte chiriile acestea au ajuns la un minim sustenabil
„Chiriile au ajuns la un nivel de la care nu cred că se mai poate scădea”, spune Maria Florea, head of office agency, tenant representation. „Diferenţa o vor face avantajele pe care le oferă proprietarii clădirilor, care, în anumite cazuri pot ajunge la perioade de chirie gratuită cuprinse între trei luni şi un an”, completează Marius Scuta, şeful departamentului de birouri al JLL.
Închirierile şi tranzacţiile
Piaţa de birouri a scăpat cel mai ieftin de criză, cel puţin până acum şi având în vedere faptul că în căutarea costurilor reduse multe companii se uită la România, ar putea avea şansa unei reveniri mai serioase în următorii ani.
De altfel, anul trecut au fost închiriaţi în total 300.000 mp şi s-au livrat 120.000 mp, creştere masivă de două ori şi jumătate faţă de 2012.
Pentru 2014, consultanţii JLL cred că vor mai apărea pe piaţă alţi circa 140.000 mp şi că nu sunt excluse unele tranzacţii cu clădiri de birouri.
„Bucureştiul e interesant pentru costurile reduse. Faţă de Praga e de trei ori mai ieftin pe statie de lucru, iar concurenţa e şi cu oraşele secundare din Polonia, precum Cracovia”, arată Gijs Klomp, managing director JLL.
De altfel, sfârşitul anului trecut a fost marcat de două contracte gigant, Electronic Arts a preînchiriat un imobil întreg (12.000 mp) din AFI Park, iar HP şi prelungit contractul pentru 26.000 mp în Novo Park (Dimitrie Pompeiu).
Evident, până la efervescenţa din trecut mai e cale lungă şi ar fi de preferat să fie parcursă lent, pentru că nimeni nu are nevoie de încă un burn out.